reede, 22. november 2019

ASKELDAVAD ISAD JA LAPSED SELJAMETSAS

Meie maja Oravakeste õpetaja Aveli Afanasjeva muljetas isadepäevast ning sellest, kuidas linnud omale uued pesad said. 


Sellel sügisel Seljametsa lasteaias tähistasime isadepäeva töiselt. Peale südamlikku kontserdit saalis, asusid isad koos lastega meisterdama lindudele pesakaste. Suure töötuhina saates valmis 15 majakest, millest enamus jäid kevadet ootama. Ühe vapra pere poolt, said samal õhtul parki riputatud kaks pesakasti, kuigi õues oli pilkane pimedus. Suuri ja väikseid töökäsi kostitati hea ja paremaga.

Täname kõiki peresid osalemast ning suur tänu Magres OÜ-le pesakastide materjalide valmistamise, transportimise ja juhendamise eest. 

Kohtumiseni uutel ühistel tegemistel!



Oravakeste töötuba

Oravakesed tööhoos
Hiirekeste töötuba


Siilikeste töötuba

ja lõpptulemus... :)



esmaspäev, 21. oktoober 2019

HELKURIPUU

Ka meie lasteaia hoovi on levinud uus liik puid - helkuripuud. Sel sügisel lausa kolm puud korraga.


Liiklusnädala raames valmisid kolm vahvat puud. Puude tekkimisele aitasid kaasa õpetajad, lapsed ning pered. Kõik kodus kasutult seisma jäänud helkurid saab tuua lasteaeda, kus õpetajad koos lastega neile juba loovalt uue kasutuse on leidnud.


Oravakeste rühma helkuripuu valmis sel aastal täielikult biolagunevatest materjalidest. Õpetaja kaasabiga puurisid lapsed vana vahtra kännu sisse augud, mille sisse torgati mahalangenud puuoksad. Isepaigaldatud okste külge riputasid lapsed helkurid, mille nad olid eelnevalt lasteaeda toonud taaskasutamise eesmärgil.




Oravakesed


Hiirekeste rühma puu sai kaunistatud samuti taaskasutamise eesmärgil kodudest toodud helkuritega. Lisaks kodudele, toetas Hiirekeste helkuripuud ka oma helkuritega Ruukki Products AS. Puuoksad on kinnitatud linnusöögimaja posti külge. Puuokstele said kõik Hiirekesed ise riputada helkureid.

Hiirekesed

 

Kõige pisemad Seljametsa maja lapsed, Siilikesed, kaunistasid helkuritega lasteaia hoovis olevat mägimändi. 

Liiklusnädalal käis meil külas ka noorsoopolitseinik, kes näitas lastele erinevaid helkureid ning õpetas meid ohutult teed ületama.

 

OLE NÄHTAV JA OHUTUT LIIKLEMIST! :)

 


kolmapäev, 16. oktoober 2019

ILUSAT ÕPPEAASTAT JA VÄRVILIST SÜGIST! :)

Õues on vahva!

3. septembril alustasime kohe ühise peoga. Seljametsa lasteaed sai 26 aastaseks. Kogunesime lipuväljakule, laulsime laule, maiustasime ning heiskasime ka üheskoos esmaskordelt Rohelise Kooli lipu. Lipu teenisime auga välja sellel kevadel, kuid kuna nagu ikka õppeaasta lõpp on kiire ja täis toimetamisi, siis tähistada me seda sel korral ei jõudnudki. Meie hea naaber, Seljametsa Rahvamaja käis ka meid pidupäeval õnnitlemas. 

Kahjuks aga juhtus nii, et pilte meil sellest sündmusest ei olegi. Tehnika lihtsalt ei olnud meie sõber selle sündmuse jäädvustamise juures. 

Aga pilte on meil õnneks teistest tegevustest kuhjaga. Mõned vahvamad leiate juba siit postitusest. ;)


Uus õppeaasta algas uute laste ja rõõmsate nägudega. Liivakast oli septembris väga hõivatud ja populaarne mänguala.





Pidasime leivanädalat. Seljametsa Rahvamaja näitas lastele, kuidas küpsetada karaskit. Maitses imeliselt!



Hiirekeste rühma tublid küpsetajad.
 Küpsetati ka saia. Tubli Annika rahvamajast näitas lastele, kuidas üks õige saiategu käib. 


Oravakeste rühma saiategu.
Oleme ka sügistöödega järjepeal. Kevadel rajatud peenrakastid on talveks valmis ning ootavad uut kevadet.


Siilikesed tööhoos.

OLGE VAHVAD JA JÄRGMISTE SEIKLUSTENI!  :)

esmaspäev, 10. juuni 2019

ROHELINE LIPP

Enne veel kui magusale suvepuhkusele läheme, on vaja ka siia blogisse teada anda üks oluline uudis.

 

5. Juunil sai Paikuse lasteaia Seljametsa maja Rohelise Kooli tunnustusüritusel Tallinnas Rahvusraamatukogus ROHELISE LIPU! :) 


Oleme väga õnnelikud, et terve õppeaasta jooksul tehtud tegevused on saanud hea sõnaga hinnatud ning ka autasustatud. Aitäh, kes kaasa aitasid, ideedega toetasid ning oma aega sellesse kõigesse panustasid! See kõik oli seda väärt.


Nüüd ei jäägi meil muud üle, kui jätkata uuel õppeaasta sama tublilt ja roheliselt, sest tahame oma lippu säilitada ja olla selle väärilised ka edaspidi!

 


- Leidsime end üles -
- Õpetaja Kaire rohelist lippu vastu võtmas -
- Esmakordselt Rohelise lipuga tunnustatud -
-  Tubli töö tulemus! Õpetaja Kaire -

- Selline see Roheline lipp ongi! vasakult õpetaja Liis, õpetaja Kaire ja õpetaja Aveli -



- Ürituselt kogusime ka mõtteid ning uusi teadmisi  -



Ilusat rohelist suve ja palju päikest!

Seljametsa suured ja väikesed

TEEMA ÄRA TALGUD JA PEENRAKASTID

Õppeaasta on end vaikselt juba lõpetama hakanud. Plaanitud tegemised ja toimetused on tehtud, kuid uued ideed sügiseks on juba riiulile sätitud, et need sealt õige pea kasutusse võtta.

 

Me ei ole veel jõudnud muljetada talgutest, mille pidime algselt ka edasi lükkama, kuna 2.mail ei olnud ilmataat üldse meie poolt. Lükkasime talgud 7. maile ning kõik plaanitud sai ikkagi edukalt tehtud! Teeme ära - tehtud!

 

Meid kogunes selleks õhtupoolikuks üsna mitu - lapsevanemad olid esindatud kõigist rühmadest ning juhtkond koos õpetajatega toimetasid usinalt. Puhtaks sai riisutud kogu lasteaia ala, kokku sai korjatud kõik oksaraod ning igasugune prügi leidis omale kindla konteineri. Kõige uhkemad olema oma uute taimekastide üle. Neid on meil nüüd kolm - igale rühmale enda isiklik. Iga rühm sai kastidesse istutada omale meelepäraseid taimi. Sealt võib leida lilli, erinevaid maitsetaimi, tomateid, kurke, salatit jne.

 

Postituse lõpetuseks pisike galerii meie talgutest ja peenrakastidest. :)



- Peenrakastid valmimad -
- Meie uhked peenrakastid -
- Talgulised tööhoos -
- Igasugused põnevad masinad olid abiks -
- Peale tööd, tuleb ka kõht täis süüa! -
- Lapsed taimi istutamas -
- Otse ratta seljast istutama -

- Peenrakastid täidetud hea, parema ja ilusaga -





reede, 26. aprill 2019

❤️ SÜDAMENÄDAL ❤️

-Bussi peale minek-


Meie maja Siilikeste rühma oodati südamenädala raames Paikuse majja. Peale maitsvat hommikusööki panid Siilikesed dressid selga ja sõitsid bussiga mõned kilomeetrid, et jõuad õigeks ajaks Paikusele. Seal saime koheselt endale sooja sisse Jympa trennis. Lastele väga meeldis, ka Siilikeste pisemad tegid trenni kenasti kaasa ning olid püüdlikud kõikide liigutustes.




Paikuse maja liikumisõpetaja Kauri viis lapsed peale Jympa trenni matkale Kiviaja õpperajale. Õpperada, mis asub Pärnu jõe kaldad, on ilusa looduse ja põnevate avastustega. Ilm oli tellitult ilus ning matkaks suurepärane. Lapsed said joosta, ronida üle okste, visata käbidega täpsust, uurida puid ja lehti, ületada silda, nautida vaadet jõele, harjutada tähelepanu rajal olevaid ohte märkama, tutvuda kiviaja tööriistadega (raja teabetahvlitel) ning nautida kodukoha ilu. Matkalt ei puudunud muidugi ka pinknik terviseampsu ja joogiga. Aktiivse matka lõpetas bussisõit tagasi lasteaiamajja. Siilikesed sõid lõunat ning magasid kõige magusamat lõunaund.






























                                ❤️HOIDKE END! :) 

pühapäev, 21. aprill 2019

NÄDAL TÄIS PRÜGI JA SELLE SORTEERIMIST

Mõned postitused tagasi kirjutasime prügist ja kuidas meil on läinud sorteerimisega. Nüüd oleme jälle selles valdkonnas olulisi toimetused teinud. Kõikides meie rühmades on uued prügikastid - erinevad värvid, piltidega, kättesaadavad ja nähtavad igale lapsele. Ja oi, kuidas me sorteerimine, igapäev üha targemad!


-Meie uued prügikastid-


8-12. aprillil tegelesime prügi ja selle sorteerimisega. Teisipäeval sõitsime kogu oma pisikese majaga meie naabruses asuvasse Paikre Põlendmaa prügilasse. Seal jätkus uudistamist nii suurtele kui ka kõige pisematele - erinevad prügihunnikud, mitmed põnevad masinad ja isegi kajakad, keda oli raske märkamata jätta. Meile tehti ekskursioon ning räägiti, kuidas prügi prügilasse saab, mida prügiga seal tehakse, kuhu prügi läheb ja üldse kõike olulist, mis puudutab prügi, selle tekkimist ja sorteerimist. Prügilasse oli meil kaasa võetud endi kogutud vanad patareid (maja pealt tekkinud, vanemate ning laste poolt meie kogumiskarpi toodud patareid). Lapsed said oma silmaga näha ja oma kõrvaga kuulda, kuhu patareid lähevad ja miks peab üldse ohtlikke jäätmeid õigesse kogumispunkti viima. Suured tänusõnad veelkord Paikrele selle vahva vastuvõtu eest!


-Kogu Seljametsa maja lapsed prügilat uurimas-


-Palju pakendeid-

-Põnevad masinad-
-Enne kui meid prügilasse lubati, pidime ka kaalule astuma. Meie kogukaal oli sel päeval 1640kg-

-Meie kogutud vanad patareid said uue kodu-


Meie maja Oravakeste õpetaja Aveli osaleb WasteArt projekti töös. WasteArt pojekti eesmärgiks on suurendada inimeste teadlikkust ja muuta harjumusi keskkonnasõbralikumaks: vähendades jäätmeid, kuidas suunata jäätmeid ringlusesse ja taaskasutamise võimaluste tutvustamine. Aveli viis selle projekti raames kõigis meie maja kolmes rühmas läbi prügiauditi. Parim aeg selleks auditiks oli muidugi prüginädal. Auditit tehes arutleti koos lastega prügi sorteerimise vajalikkusest. Valasime välja enda sorteeritud prügi ning vaatasime koos, kas oleme õigesi sorteerinud ja kas saab midagi veel täpsemalt sorteerida. Kaalusime ära enda tekitatud prügi nii enne sorteerimist kui ka pärast sorteerimist. 



-Alustame-
-Paber ja papp-

-Sorteerime, sorteerime...-


-Prügi kaalumine-

-Üks osake sorteeritud prügi-


Prügi sorteerimine ei pea olema tüütu igapäeva tegevus! Meie kogemused juba näitavad, et kõike seda saab ka teha väga põnevalt. Jätkame kindlasti sama tublilt ning soovitame ka Sulle, armas lugeja, prügi sorteerimine endale vahvaks teha! :) :) 



Värvilist kevadet!
Seljametsa suured ja väikesed

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED

ÜLEMAAILMNE KESKKONNAHARIDUSPROGRAMM  ROHELINE KOOL Tere armas blogilugeja!   Seljametsa lasteaed otsustas üksmeelselt liituda Rohe...

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED