teisipäev, 18. detsember 2018

JÕULUDE OOTEL


Oleme terve jõulukuu toimetanud ning jõulutunnet loonud. Tänasest postitusest saab lühikese ülevaate meie maja ühistest koosviibimistest.


3. DETSEMBER - ESIMENE ADVENT

Siilikesed alustasid esmaspäeva hommikut vahva kavaga "Päkapikud piiluvad" - tähistamaks esimest adventi. Sai laulda, tantsida, piparkooke nosida ning esimene jõuluküünalgi saadeti rühmadesse. Üllatuseks sai iga rühm ka isikliku piparkoogitaigna ning glasuurid. 


6. DETSEMBER - JÕULUTUNNEL PAIKUSE LASTEAIAS 

Seljametsa lasteaed osales esimest korda Paikuse lasteaias toimuval Jõulutunnelil. Meie agarad õpetajad Kaire ning Aveli viisid seal läbi koostöös teiste õpetajatega prügiteemalist töötuba. Meie jaoks on keskkonnateema väga oluline ning oleme ka osalised ülemaailmses programmis Roheline kool. 

Jõulutnnelil said osaleda kõik lapsevanemad koos lastega erinevates töötubades ning nakatada end jõulupisikuga.



10. DETSEMBER - TEINE ADVENT

Meie maja pisemad, Hiirekesed, olid 10. detsembri hommikuks ettevalmistanud omapoolse nägemuse advendi tähistamisest. Taaskord sai vahvalt laulda ning tantsida. Kõigile lastele olid Hiirekesed ka ettevalmistanud väikese meisterdamise - valmis sai päris mitu päkapikku. Advendihommikul sai ka suu magusaks ühe maitsva kommiga ning rühmadesse saadeti teine jõuluküünal.

 


17. DETSEMBER - KOLMAS ADVENT

Oravakesed valmistasid ette jõulukuuseteemalise advendihommiku. Nagu ikka sai laulda ning tantsida. Jagati kingitusi nii lastele kui ka õpetajatele. Kuid mis kõige tähtsam - ühiselt ehiti käbidega ka meie saali jõulukuusk. 
Kuuse ümber sai tantsida ning advendihommiku lõpetas kolmanda jõuluküünla saatmine igasse  rühma.


Selline tagasihoidlik, kuid väga armas on olnud meie jõulukuu. Kuna meie lasteaed on väike, siis tähistame alati olulist üheskoos. Oleme paar päeva ühiselt tähistanud ka lume tulekut - õuealal asuv mägi on kaetud lisaks lumele ka rõõmu, naeru, kelkude ja lastega. 

ILUSAT JA RAHULIKKU JÕULUAEGA!


Ja nüüd....KELGUTAMA! ;)



Seljametsa lasteaia suured ja väiksed


neljapäev, 29. november 2018

SELJAMETSA LASTEAIA MAKETT

MAKETT - VALMIS! :)


Meie lasteaia makett on valmis - uhke ja ilus! Kuna maja on pisike kolmerühmaline, siis sai iga rühm, iga laps anda väga olulise panuse maketi valmimisele. 

Aga alustame algusest....

Kõigepealt tuli kokku meie töögrupp, kus tutvustati iga rühma esindajale maketi valmistamise ideed ning jagasime lasteaia ala osadeks - kes, kuhu, mille valmistab. Ja töö algas.

Siilikeste rühmas oli kurvalt lapseta üks voodi osa - sellest leiutati ühekoos maketi alus, mida saab nüüd lihtsa vaevata tõsta ruumist ruumist. Et maketiosad kuidagi kinnitada, tõi meile üks lapsevanem penoplast plaadi, mis mahtus nukrasse voodiraami nagu valatult. Visandasime majakujutised ja ülejäänud oli juba lihtne ning lõbus - kõik roheliseks.

























Kõik roheliseks võõbatud, tuli valmis meisterdada asfalteeritud parkla. Üheskoos leiti, et kõige põnevam on kasutada vanu pusletükke, need värvida mustaks ning seejärel panna neist kokku vajalik asfalteeritud ala. Mõeldud, tehtud!

Järgmiseks algas majade ehitamine. Lasteaia suur sõber on meie maja kõrval asuv Seljametsa muuseum ja külamaja, tuli needki hooned ehitada - vanadest karpidest ja värvipaberi jääkidest. Nii saidki kõik olulised hooned maketile paigaldatud.



Meie maja Oravakesed korjasid õuealalt erinevaid puuoksi, et paigutada need maketile. Puid on meil palju ja liike ohtralt. Nii saigi kaetud meie maketil olev metsatukk ja park toredate puukestega. Lisaks lisasid Oravakesed maketile mõne looma ning linnu, keda vahest kohtata võib - oravad, jänesed, öökullid. Vahva idee, kuidas kujutada tänavavalgustust, tuli samuti Oravakestelt - vanad peenikesed küünlad. 


Vahepeal olid Siilikesed veel meisterdanud hobukastanimunadest ja hambatikkudest puud - hobukastaneid on meie õuealal päris palju kasvamas ning kaunistavad aiaäärt. 

Kuna liigirikkus on õueala väga mitmekesine, siis Siilikesed said harjutada ka oma kirjutamisoskust. Kõik linnud, loomad, taimed said paberile ning hambatikkude abil ka maketile kinnitatud.


Meie maja kõige pisemad, Hiirekesed, oli nii tublid, et meisterdasid liivakastid, mänguväljakud ning kiigud. Lisaks sai nende abiga uhke punase katuse ka meie lasteaiamaja.



Selline ta siis on - meie lasteaia makett. Ise oleme küll uhked ja rõõmsad, et nii suure töö üheskoos tehtud saime! Mõttes on veel natukene täiendada pisidetailidega, kui oleme nende jaoks leidnud aja, siis kindlasti teavitame ka Sind, armas blogi jälgija! ;)

Vahvate kohtumisteni!



neljapäev, 22. november 2018

PUHTAKS MEIE ÕUEALA! :)

SÜGISTALGUD 

Igal sügisel korrastame oma õueala lehtedest, okstest ja prügist. Sügistalgutele on alati teretulnud kõik, kes meie lasteaiaeluga kokkupuutuvad! Sel aastal ootasime abilisi 7. novembri peale lõunal ning terve meie ilus, mahukas, looduslähedane õueala sai uue ilme juba mõne tunniga. Talgud lõppevad alati sooja tee ja pirukatega, nii sai ka sel korral tühi kõht peale lõbusat toimetamist kinnitatud. Aitäh veelkord kõigile usinatele osalistele ning ootame teid kõiki jälle juba uutele talgutele! :)

Järgmiste toimetamisteni!
Seljametsa lasteaia suured ja väiksed



                              
     

reede, 2. november 2018

KÜLALISED MEIE ÕUEL! :)


              SELGEKS SAI - HÄDAABI 112!


Seljametsa lasteaia mudilased lõpetasid oktoobrikuu hädaabi nädalaga. Neljapäeval käis meil külas ka kohalik politsei. Lapsed uhkeldasid meie õuel ise ehitud helkuripuuga ning jagasid oma teadmisi ka sellest, millest rühmaruumides juba kuuldud hädaabist, õnnetustest ja nendest hoidumisest.


Vormis politseinikud tutvustasid oma varustust ning muidugi kõige lõbusamaks osutus kaks politseiautot. Igaüks sai sees istuda nii esiistmetel kui ka tagaistmel. 




Üheskoos mängiti veel maadlusmänge, sai proovida käeraudasid. Mäng "Valgusfoor" kutsus kaasa lööma kõik suured ja väikesed - selgeks said värvid ning proovile sai pandud tähelepanu.


Külaskäik lõppes lehvitamistega ning politseiauto sireeniga.

OLI VÄGA VAHVA JA OOTAME TEID JÄLLE MEIEGA LUSTIMA, POLITSEINIKUD! :)


Sügiseste tervitustega,
Seljametsa suured ja väikesed 

kolmapäev, 17. oktoober 2018

LASTEGA TORI-JÕESUU SIIDRITALUS


Sel korral blogime ühest ägedast õppekäigust, millest vahva kokkuvõtte tegi meie Oravakeste õpetaja Aveli. Mõnusat lugemist! ;)


Seljametsa lasteaia lapsed käisid septembrikuus uurimas, kuidas toimetatakse talus, kus
kasvatatakse õunu ja viinamarju.

Tori-Jõesuu Siidritalu pererahvas oli selleks koostanud spetsiaalselt lastele suunatud
õppeprogrammi “Väetist seemnest viljakandvaks õunapuuks”, mille käigus saadi teadmisi,
kuidas kasvatatakse tootmistegevuseks vajaminevaid õunapuid.




Ringkäigul viljapuuaias nägime erivanuselisi puid ning lapsed said abiks olla õunte korjamise
juures. Edasi liikusime tootmishoonesse, kus maitsesime erinevaid õunasorte ja jälgisime
õunamahla valmistamise protsessi.

Lasterühma saabumisest ajendatuna oli valmis seatud degusteerimislaud, millel siidritalu uudistoodang- peene nimega ja ilma juurde lisatud suhkruta limonaad “Karboniseeritud õunamahl, maasika ja hibiskusega”. Maitseelamus, millest said osa kõik lapsed, oli võrratu.

Siinkohal soovib Seljametsa lasteaia pere tänada Tori-Jõesuu Siidritalu pererahvast suurepärase kogemuse eest ning Keskkonna Investeeringute keskust, kes rahastas Seljametsa lasteaia õpetajate Kaire Holmi ja Aveli Afanasjeva poolt kirjutatud projekti “Kasvatajad meie ümber”.

Aveli Afanasjeva
õpetaja
Seljametsa Lasteaed

teisipäev, 16. oktoober 2018

MEIL KÄIS KÜLAS METSAVANA!


VIHM, PORI JA RÄNDLINNUD


Metsavana on Seljametsa lasteaia üks tore sõber, kes käib vahest külas ja jagab meiega oma tarkusi. Sel korral lustis Metsavana Siilikeste rühma lastega vihma, pori ja rändlindude nädalal. 
Metsavana poripilte uurimas

Üheskoos joonistati poripilte, uuriti käbisid, loendati puulehti, vaadeldi rändlinde ning lobiseti niisama kõigest olulisest, mis ühes sügiseses päevas arutamist vajas. 
Liumäelt saadud vesi aitas maalida kõige uhkema pildi!
Liivakasti äär- õuesõppe lauaks sobib hästi!
Laste enda kokku riisutud lehehunnik on parim inspiratsioon.

Järgmisel päeval käisid Siilikesed jalutamas meie maja lähedal kergliiklusteel ning korjasid lehti. korjatud saagiga täiendati enda uhkeid poripilte.

Jalutuskäik kergliiklusteele.

Uhked kaunistatud poripildid.

Järgmiste toimetamisteni! 
    Seljametsa Siilikesed

#thegreatplanthunt#TGPH#FEE


neljapäev, 11. oktoober 2018

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED

ÜLEMAAILMNE KESKKONNAHARIDUSPROGRAMM 

ROHELINE KOOL

Tere armas blogilugeja! 

Seljametsa lasteaed otsustas üksmeelselt liituda Rohelise kooli programmiga. Blogi on loodud, et jagada Sinuga meie tegemisi, mis hõlmavad antud programmi.


Mis on Rohelise kooli programm ja miks meile see meeldib?

Rohelise kooli programm, ingliskeelse nimega Eco-Schools Global, on tuntuim ülemaailmne keskkonnaharidusprogramm õppeasutustele - seal osaleb üle 70 riigi. Programm toob keskkonnahoidlikku mõtteviisi kooli või lasteaia tegemistesse süsteemselt ja terviklikult, programmi eesmärgiks on aidata lastel ja noortel kujuneda jätkusuutlikult mõtlevateks keskkonnateadlikeks inimesteks. Programmi koordineerib Foundation for Environmental Education (FEE) Taanis, Rohelise kooli programmi eestvedaja Eestis on Tartu loodusmaja. Rohelise kooli programmist saab täpsemalt lugeda siit: https://www.tartuloodusmaja.ee/roheline-kool/

Vahvate tegemisteni!
Seljametsa lasteaia pere

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED

ÜLEMAAILMNE KESKKONNAHARIDUSPROGRAMM  ROHELINE KOOL Tere armas blogilugeja!   Seljametsa lasteaed otsustas üksmeelselt liituda Rohe...

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED