reede, 22. aprill 2022

 Tere blogihuvilised!


Viimasest postitusest on vaid kuu aega möödas aga oleme jõudnud laste ja ka õpetajatega nii tegusad olla, et seekordne postitus tuleb tavapärasest pikem. Loodame, et ikka jõuate lugeda :)

Kes meie postitusi on jälginud, see võibolla mäletab, et Siilikeste rühm osales "Küünlaümbriste jahis", mille korraldajaks oli Kuusakoski. Ümbriseid korjati mitu kuud ning nende rühma saak oli kokku 7615 tükki. Kilogrammides teeb see lausa 9 kilo. 

Kasutatud ümbriseid prügikasti visata ei tohi! Kasutatud küünlaümbrised pressitakse kuubikuteks ja viiakse sulatustehastesse, kus valmistatakse alumiiniumi valu, mis on väärtuslik tooraine näiteks autotööstuses.




Traditsiooniks on saanud, et emadepäevaks kasvatavad lapsed ise emadele lilled. Selleks külvatakse juba varakevadel lilleseemned mulda. 


Üheks lemmiklilleks, mida kasvatada on rühmades saanud päevalill. Seda on meil nii madalat, umbes 50 cm kõrguseks kasvavat kui ka sellist, mis võib lausa 5 meetri kõrguseks kasvada. 


Lisaks said mulda peiulille ja aedastri seemned. Kõikide rühmade taimekesed on tärganud ning kasvavad hoogsalt 

























Sellel aastal osalevad meie maja rühmad taaskord ka Räpina Aianduskooli projektis "Maitsetaimedega sõbraks". Kasvatame sidrunmelissi ja piparmünti. Kahjuks toimetasid meie taimedel väikesed rohelised kahjurid - lehetäid. 

Pritsisime taimi rohelise seebi lahusega, mis tundub, et aitas putukatest vabaneda. Oleme ka taimedelt võtnud pistikuid ning proovinud seeläbi taimi paljundada. Varsti, kui ilmad veelgi soojemaks lähevad, saame emataimed õue istutada.

  

Alati on lasteaiamaja vääruseid hoida aidanud meie armas kokatädi. Küll on ta kasvatanud kõrvitsataimi, mis andsid meile terveks aastaks kõrvitsasaagi, küll tomati-ja kurgitaimi. Ka sellel aastal on tema kabinetis juba taimed suureks kasvanud. Seekord - paprika! 










Rändlindude nädalal otsustas Metsavana, et korraldab lastele lindude otsimise mängu ning linnumemoriini. Lindude pildid oli ta varem juba parki ära peitnud ning kui lapsed tema juurde tulid, sai iga laps ühe linnu pildi. Lapsed pidid pargist leidma ülesse sama linnu. Kõik linnud said omale samasuguse paarilise. 

Linnumemoriin osutus veidi keerulisemaks, sest meelde tuli jätta piltide asukohad. Lõpuks siiski said ka selles mängus kõik paarilised leitud. 




Lehekoristustöödega alustasime juba sügisel, kui suur hulk lehti sai lasteaia hoovist kokku riisutud. Nüüd, kevadiste koristustööde käigus sai Oravakeste rühma algatusel, uuesti suur osa aiast üle riisutud. Talvega oli puudelt palju oksi alla kukkunud ning viimased lehed puudelt langenud. 


Lapsed ja õpetajad rehitsesid hooviala üle ning mitu kotitäis lehti ja oksi sai kottidesse pandud. Kottide sisu kallasime lasteaia kõrval olevasse metsatukka. Lastel oli lehehunnikus lõbu laialt ning pärast sai ka üksteisele kärusõitu teha. 







Prügi ja kevadiste koristustööde nädalal käis meil külas meie maja lapsevanem, kes töötab Ragn Sellsis. 

Saime tutvuda prügiautoga, kuulda lähemalt prügivedamise tööst ning vaadata, kuidas prügiauto töötab. Lastele meeldis kõige rohkem suur tõstuk, mis aitab kaugemal olevaid konteinereid kätte saada.


 










Lõpetuseks kirjutaks sellest, et ka õpetajad käivad ennast harimas. Seekord kogunesime õhtupoolikul Tallinna väravate juures, kus meid ootas Pärnu giid Veronika. 

Giidiga koos alustasime ekskursiooni   "TÕESTISÜNDINUD LOOD JA USKUMATUD LEGENDID".

Kes soovib ka ekskursioonile minna, siis erinevaid ekskursioone on mitmeid. Siin on võimalik nendega tutvuda:   https://parnutours.com/ekskursioonid/

1.5 tunni pikkusel jalutuskäigul jõudsime vallikääru, "Stalini väljakule", Pärnu muuseum juurde, Port Arturi kõrval asuvale Martensi väljakule, Punase Torni lähedale, Rüütli tänavale ning Kuninga tänavale. Ekskursioon oli tõeliselt huvitav ja kahju oli, et aeg möödus nii kiiresti. Aitäh suurepärasele giidile, et meie õhtu nii harivalt ja toredalt möödus!


Uute lugemisteni! 



















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED

ÜLEMAAILMNE KESKKONNAHARIDUSPROGRAMM  ROHELINE KOOL Tere armas blogilugeja!   Seljametsa lasteaed otsustas üksmeelselt liituda Rohe...

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED