teisipäev, 22. märts 2022

             

                 ILUSAT KEVADE ALGUST!


Ilusat kevade algust kõigile meie blogi lugejatele. Loodame, et selle aasta kevad tuleb päikeseline, soe ja seiklusrikas. 

Meie majas on iga päev nagu üks väikene seiklus ning lastega toimetades aeg lausa lendab. Sellegi aasta kevad on alanud toimekalt. 

Laste kõigi suur lemmik, onu Jüri, kes töötab Seljametsa muuseumis, kutsus kõiki lapsi lõket tegema, et tähistada kevade algust. Sügisel, kui aeda sai riisutud ja okstest puhastatud, siis vedasime kõik "lõkkeplatsile" ning kevadeti tavaliselt  põletame oksad ära. 

Ka lõkketegemise ajal korjasid lapsed murult oksi ja käbisid ning viskasid need tulle. 

Arutasime lastega, kuidas tohib tuld teha ning millal ja kuhu tuleb helistada, kui tekib tulekahju. Lapsed teadsid, et helistata tuleb 112 ning tuld tohib teha ainult koos täiskasvanuga. Veel rääkisime sellest, et miks ei tohi lõket teha, kui õues on kõva tuul. 

Lõkke ääres oli hea soe ning ninna tikkus "kevadine" tossulõhn. 


Hiirekeste rühm alustas kevadet lilleseemnete külvamisega. 

Kõik lapsed sai valida, millisesse potti nad soovivad oma seemned külvata ja mis taimed neile kõige rohkem seemnepakkide peal meeldivad. 

Iga poti peale sai kirja lapse nimi ning millise lillesordiga on tegu. Lapsed panid ise oma poti mulda täis ning külvasid 3 seemet. 

Potikesed leidsid sooja koha rühmas aknal. Jääme huviga ootama taimede tärkamist. 




Igal kevadel on meie lasteaia üheks nädalateemaks "vesi ja elu vees". Oleme rääkinud erinevatest veekogudest, elusolenditest keda me veest elamast võime leida jm. Ühed elusolendid, kes vees toimetavad on kalad. Meie maja Hiirekeste rühm tutvus sellel nädalal RÄIMEGA.

Õpetaja käis hommikul turul ning tõi lasteaeda 2 kilogrammi räime. Uurisime lastega kala välimust, arutasime läbi millised kehaosad kalal on ja milleks neid vaja on. 

Järgnevalt sai iga laps proovida kala ka puhastada. Eelnevalt üritasime noaga aga selgus, et see oli lastele päris raske. Üks õpetaja andis nõu, et me prooviksime kääridega. Ja tõsi tal oligi - puhastamine puutus palju lihtsamaks. 

Osad lapsed pelgasid alguses aga pärast tahtsid kõik ka ise proovida. Kiiremad tüdrukud ja poisid jõudsid 4-5 kala ära puhastada. 

Hiljem õpetaja praadis puhastatud räimed pannil ära ning lapsed sai õhtuooteks proovida omapuhastatud kala. 

Lastele  väga meeldis kalasid kätte võtta ja uurida ning samuti meeldis neile kalade puhastamine. Laste jaoks oli eriti huvitav näha, kas kala on emane (kõhus mari) või isane (kõhus niisk). Kindlasti on plaanis teinekordki lastega kalasid puhastada :)


Päikeselist kevade jätku!


















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED

ÜLEMAAILMNE KESKKONNAHARIDUSPROGRAMM  ROHELINE KOOL Tere armas blogilugeja!   Seljametsa lasteaed otsustas üksmeelselt liituda Rohe...

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED