reede, 5. mai 2023

 

Tere taas


Seekordses postituses kirjutame natuke toimetustest ja õppekäikudest meie rühmades.


Aprillikuu esimene nädal oli meil pühendatud prügikoristusele ja kevadistele koristustöödele.


Riisusime ühiselt lasteaia hooviala ning viisime lehed ja väiksemad oksad kompostikasti.





Sisustasime oma nädala erinevate prügiteemadega näiteks õues asuvate prügikonteinerite siltide uurimine – et mis ja kuhu kasti käib. Mängisime tahvelarvutis prügisorteerimismängu, sorteerisime ise rühmas prügi. Käisime Seljametsa külas (bussipeatuses, kergliiklustee ääres) prügi korjamas ning leidsime taaskord suitsukonisid, erinevaid pakendeid, klaasikilde jm. Siilikeste rühm korraldas omale lausa PRÜGIPIKNIKU, mille algataja on FEE (Foundation for Environmental Education ). Kõigepealt töö ja siis lõbu :) 





Kuna APRILL oli südamekuu, siis toimusid iga neljapäeva hommikul saalis hommikuvõimlemise tunnid. Õpetaja Kauri juhendamisel sai toreda muusika taustal teha tantsu ja võimlemist.

Toimus ka spordipäev, milles seekord said lapsed oma osavust proovile panna kotijooksus, tõkkejooksus, palliviskes, kukerpallis, osavuskõndimises. Lastele on spordipäevad alati meeltmööda ja ollakse kurvad, kui tegevused läbi saavad :)


Tänu PRIAle oli meil terve aprillikuu ka maitsvad saadused vitamiinipausi jaoks. Spordipäeva auhindadeks on projekti käigus saadud magusad viljad - pirn, õun, ananass, banaan, apelsin. Rühmas vitamiiniampsudeks juurviljad - kaalikas, peet, paprika, bataat, nuikapsas.


Kõik rühmad käisid ka väikesel matkal, kus sai uurida kevadmärke – pungasid, kevadlilli, vulisevat vett kraavides, konnakudu jm.











Maikuu alguseks oli valmis meie Rohelises Koolis osalemise ajaloo ESIMENE KOMPOST.

Kaevasime valminud mulla kärudesse ja viisime kõrvitsapeenrale juurde rammusat mulda.


Vanadest rehvidest valmisid uued maasikapeenrad, kuhu kõik täide tuli meie enda kompostist. Uutele peenardele lähevad kasvama Räpina Aianduskooli projekti „Maasikasõbrad” maasikataimed, mis on meie hoole all alates veebruari algusest kasvanud.


Teine kompostikast on täis lehti, oksi, erinevaid viljakoori jm ning see selle kaas sai kinni kruvitud, et sisu saaks hakata komposteeruma. Loodetavasti on järgmiseks kevadeks ka selle lasti sisu muutunud mullaks.








Oravakeste rühma kasvatatud tomatitaimed on juba leidnud oma tee kasvuhoonesse, kus nad küll peavad veel katteloori alla olema, et külm liiga ei teeks. 







Siilikeste rühm alustas sellel kevadel Räpina Aianduskooli projektiga „Näpud mulda”. Projekti eesmärgiks on tutvustada põllumajandusteaduses olulise osa sordiaretuse tähtsust, kohalikke sortide eeliseid ning vahekultuuride kasutamise vajalikkust, komposteerimise võimalusi lastele ja õpilastele vastavalt eale. Osalejatele saadeti stardikomplekt -  porgandi, põldoa, aedherne seemned ja tippsibul, orgaaniline väetis, vahekultuuri seemned, juhendid ja sildid peenarde tähistamiseks. Projekti arengutest juba järgmistes postitustes.


Lõpetuks aga üks tore lauluke „NÄPUD MULDA”

www.aianduskool.ee/napud-mulda/







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED

ÜLEMAAILMNE KESKKONNAHARIDUSPROGRAMM  ROHELINE KOOL Tere armas blogilugeja!   Seljametsa lasteaed otsustas üksmeelselt liituda Rohe...

ROHELINE KOOL JA SELJAMETSA LASTEAED